MCA_Swiss Clockwork Embassy_Embassy entrance arial view

Matteo Cainer Architects – Clockwork Embassy, Yaoundé, Cameroon

The design of the new Swiss Embassy in Yaoundé pays tribute to its renewed presence in the Cameroon and a respect for the uniqueness of the site. The resulting proposal is an elegant ensemble that encapsulates the identity and self-image of the Swiss people and their values. As a result the core concepts that guide this proposal are an expression of Swiss traditional know-how, and an understanding of what the Embassy can represent and achieve.

The qualities of a Swiss timepiece offer an interesting metaphor for a building with a complex andsymbolic role. Not only does the mechanism and synchronised movement resolve the complexity and securerequirements of the Embassy itself, but it can also represent the underlying beauty of a pragmatic andessential artefact.

The three principal components that make up the Embassy complex, the Chancellery, theAmbassador’s residence and the staff quarters, are conceived as separate elements, and as thecomponents of a timepiece each is expressed at its own scale. These principal elements are each informedand enriched by their own language and references. The Ambassador’s residence takes its form from thetraditional Cameroon ‘Musgum’ house with living spaces arranged around a central space, in this case acircular court. This arrangement provides visual and physical protection from the outside, retaining privacyfor the Ambassador and his family, with a controlled environment within. This carefully structured interiorlandscape and private garden becomes the conceptual heart of the residence and a tranquil oasis forinformal social gatherings. The spatial and programmatic organization of the project is conceived so that theEmbassy’s public entrance and interior space present an ambience of calm and assurance, with a functionalarrangement that exudes precision in detail and movement.

Public and private functions within the buildingare set apart from each other, with public services located on the ground floor and private Embassy functionson the floor above. The Ambassador’s office has been strategically placed at the centre of the proposal, asits symbolic beating heart.

Achieving a sustainable design was key to the process, from an innovative selection of engineeredbuilding components to the building’s orientation. Digitally controlled external sunshades manufactured inSwitzerland respond to and protect the interiors from the intense heat/solar gain and the resulting energysavings to provide cooling. The exposed concrete structure provides the thermal mass to reduce peak-period cooling demands and highly efficient lighting systems and a strongly insulated building skin reducethe overall energy consumption. A low maintenance “sedum” green roof over the Chancellery providesconsiderable energy savings, while the roof-mounted solar panels generate green electricity to reduceenergy requirements for the heating of water. The installation of photovoltaic panels contributes to theEmbassy’s annual power requirement. Internal heating and cooling will be effectively achieved by boreholes/earth tubes or crypt cooling, allowing air to circulate through large diameter underground pipes, with internalheat build-up by circulating air and discharging via a stack. The proposal makes efficient use of the intenserainfall and humidity in this region. The roof over the Residency is suspended over a ventilated void to keepthe roof dry. The rainwater collected from the Chancery roof is stored and used for irrigation and grey waterpurposes. Rainwater collected from the garden is naturally purified and stored as potable water for the entirecomplex.

The calm external simplicity of the proposal conceals an inner complexity. The layered andinterconnecting spaces are developed from the concept diagrams of the time-piece mechanism. The passingof time is represented by the constantly changing patterns of shadows that are cast across the internalwall and floor surfaces. The interconnecting internal spaces, clad in natural materials, retain the complexfascination that lies within the casing of a timepiece. Constructed according to Swiss “Minergie Standards,”the new Embassy will be an exemplar of efficient and sustainable energy, learning from and integrating thequalities of the Cameroonian and Swiss people and their cultures.

(viaMatteo Cainer Architects)

Leave a Reply

  • (will not be published)

XHTML: You can use these tags: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

xxfseo.com